x 

0 proizvoda.

KAKVA JE OPĆA FIZIOLOGIJA LJUDSKE KOŽE?

Koža je najveći tjelesni organ (oko 16% tjelesne težine) površine između 2 do 2,6 m2. Ona je funkcionalno najsvestraniji organ ljudskoga tijela i služi kao razgraničenje iznutra i izvana (pokrovni organ). Zaštita je od utjecaja iz okoliša i služi za prezentaciju, komunikaciju, te čuva unutrašnju ravnotežu čovjeka. Osim toga, koža preuzima važne funkcije u području izmjene tvari i imuniteta te raspolaže mnogostrukim mehanizmima prilagodbe. Na temelju uske povezanosti s psihom, nazivamo ju i "ogledalom duše".

DIŠE LI KOŽA?

Žene često znaju reći kako koža bolje diše kad se skinu naslage kreme ili pudera. Istina je , međutim, da kisik i hranjive tvari u stanice kože dolaze putem krvi, a ne iz zraka. Ipak, kroz vanjski sloj koža eliminira otrove, znoj, ulja te upija vlagu iz zraka pa deblji sloj kreme ili pudera mogu onemogućiti normalno funkcioniranje kože. Odnosno, sprječavaju normalnu apsorpciju tvari i uklanjanje štetnih, ali ne i opskrbljivanje kisikom.

KOJI JE pH KOŽE?

pH kože je između 5 i 6. Održavanje fiziološkog pH je važno zbog održavanja ravnoteže kože kako na nju ne bi djelovale patogene tvari.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU DJEČJE I KOŽE ODRASLIH?

Dječja koža i koža odraslih se razlikuju u anatomskim i fiziološkim osobinama. Dječja koža je tanja, ima ograničenu zaštitnu funkciju i slabije izraženu regulaciju topline. Zbog toga je dječja koža vrlo osjetljiva na kemijske, fizikalne i mikrobiološke utjecaje. Koža djeteta po svojoj funkciji i strukturi počinje odgovarati koži odraslih od 12. godine života, a do tada je iznimno bitna odgovarajuća njega. Vrlo je važno upotrebljavati hidratantne proizvode kako bi se ublažila suhoća kože djeteta.

ŠTO SU STRIJE?

Dio kože (derma) izgubi svoju otpornost na istezanje i javljaju se strije. Najčešća mjesta na kojima se javljaju su: bočni dijelovi bedara, abdomen oko pupka i grudi. Strije se najčešće pojave tijekom trudnoće, puberteta, tijekom dijeta za mršavljenje.

ŠTO JE ATOPIJSKI DERMATITIS?

Atopijski dermatitis je sve češći poremećaj kože, to je alergijska reakcija kože koja napada izrazito suhu kožu. Kako bi se smanjila učestalost izbijanja ovakvog stanja, nužno je izbjegavati doticaj s alergenima i redovito nanositi kreme koje umiruju kožu.

ZAŠTO KOŽU TREBA NJEGOVATI?

Kožu treba njegovati zbog unutrašnjih i vanjskih smetnji. Unutrašnje smetnje su: dob, stres, neuravnotežena prehrana, pretjerana konzumacija alkoholnih pića, hormonalni i genetički faktori i slično. Vanjske smetnje: vjetar, suhi zrak, izloženost kemikalijama, izlaganje jakom suncu, centralno grijanje, klimatizirani prostori i slično. Ove promjene dovode do neravnoteže kože, fiziološke aktivnosti kože se uspore i ona se polako mijenja.

KAKO NJEGOVATI KOŽU?

Prvi i najvažniji korak pri njegovanju kože je čišćenje lica. Čišćenje oslobađa lice od raznih nečistoća, znoja i ostataka šminke. Nečista koža je sklona stvaranju akni, pore su začepljene i koža ima masni sjaj, lako se nadražuje i pojačano gubi vlagu. Čišćenjem se začepljene pore odčepljuju, uklanja se prekomjerna masnoća, koža postaje svježa, glatka i podatna. Čišćenje lica pruža osjećaj osvježenja i opuštenosti. Važno je da proizvodi koji se koriste za čišćenje lica budu blagi i da opskrbljuju kožu s dovoljno vlage.

KOJE SU PREDNOSTI PRIRODNE KOZMETIKE?

Prirodna je kozmetika sve više u trendu, a najčešće asocira na proizvode koji sadrže biljne sirovine (biljna ulja i ekstrakte, eterična ulja) ili proizvode koji nisu testirani na životinjama. Prednost prirodne kozmetike nad komercijalnim proizvodima je u tome što se koriste prirodni sastojci vrlo slični sastavu kože. Tvari iz prirodne kozmetike koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice što nije slučaj sa sintetskim sastojcima. Osim toga, komercijalna kozmetika sadrži konzervanse kako bi proizvodi dugo vremena mogli stajati na policama trgovina, ali oni često iritiraju kožu i izazivaju alergije.

JESU LI PROIZVODI BEZ KONZERVANSA TRAJNI?

Da bi se spriječila kontaminacija bakterijama i gljivicama, proizvodima se povećava stabilnost iznimnom higijenom pri pripremanju, punjenju i skladištenju pripravaka. Može im se mijenjati pH vrijednost (blago kisela pH vrijednost sprječava razmnožavanje bakterija), dodati razni alkoholi koji povećavaju stabilnost (benzil alkohol ima ulogu prirodnog konzervansa, etanol dobiven iz šećerne trske, djeluje kao dezinficijens i kao prirodni konzervans), neka eterična ulja (limonene i linalol sastojci su skoro svih esencijalnih ulja i prirodni konzervansi), vitamin E ili određeni ekstrakti (ekstrakt sjemenki grejpa, ružmarina i šumskog lišaja).
Tako je spriječena kontaminacija i osiguran dulji vijek trajanja proizvoda (do tri godine).

ŠTO SU ETERIČNA ULJA?

Eterična ulja njeguju kožu, djeluju protuupalno i antibakterijski na način da čuvaju dobre bakterije a uništavaju patogene. Pravilnim odabirom, eterična ulja će djelovati protuupalno, regenerirajuće, umirujuće...
Još nešto, većina eteričnih ulja pozitivno djeluje na centralni živčani sustav pa će aromakozmetika potaknuti dobro raspoloženje.

ŠTO JE HIPOALERGENA KOZMETIKA?

Ovo je posebna grupa kozmetičkih proizvoda kod kojih i sastav formulacije i način izrade smanjuje rizik nastanka alergijske reakcije uz istovremeno postizanje potpunog kozmetičkog učinka. Takvi proizvodi obično su bez mirisa, a formulacija je jednostavna bez dodataka nepotrebnih sirovina jer veći broj sastojaka znači i veću mogućnost dodatnih djelovanja. Različiti kozmetički proizvodi koji ne djeluju kao primarni toksički agensi, mogu s vremenom ipak razviti specifičnu senzibilizaciju kože.

ŠTO JE INCI SASTAV?

INCI sastav (Međunarodna nomenklatura kozmetičkih sastojaka) je kompletan sastav kozmetičkog proizvoda radi veće transparentnosti prema potrošačima. Ovo nazivlje je napisano na pakiranju i usklađeno je na međunarodnoj razini.

POSTOJE LI PREPARATI KOJI POMLAĐUJU?

Na žalost ne postoje proizvodi koji mogu uistinu pomladiti kožu. Uslijed prirodnog procesa starenja, naša koža se opušta i gubi masnoću koja se nalazi ispod njene površine. Posljedica toga je nastanak bora i drugih vidljivih znakova starenja. Čak i najskuplje kreme koje se reklamiraju kao eliksiri mladosti ne mogu zaustaviti taj proces. No neki preparati ipak mogu privremeno zategnuti, učvrstiti te hidratizirati kožu pa će ona izgledati mlađe.

JE LI TOČNO DA NANOŠENJEM VEĆE KOLIČINE KREME POJAČAVAMO NJEZINO DJELOVANJE?

Nema potrebe opterećivati je jer i koža ima granice upijanja kreme. Mnogo bolji učinak postiže se redovitom uporabom i preporučenim načinom nanošenja (masaža, "tapkanje" prstima).

JESU LI BIOBAZA PROIZVODI TESTIRANI NA ŽIVOTINJAMA?

NE. Biobaza u proizvodnji svojih proizvoda ne koristi sastojke testirane na životinjama, što dokazuju certifikati dobavljača sirovina. Finalni Biobaza proizvodi također se ne testiraju na životinjama.

KAKO SE NJEGUJE KOŽA BEBA I MALE DJECE?

Od rođenja do navršene prve godine života savjetujemo kupanje u toploj vodi pomiješanoj sa žličicom prirodnog, maslinovog ulja te njegu polenskog područaja i suhih dijelova Biobaza Baby zaštitnom kremom za guzu.
Nakon navršene prve godine savjetujemo pranje s blagim, prirodnim šamponom (Biobaza Kids linija). Malu količinu šampona/kupke pomiješajte s vodom, zapjenite na koži ili kosi te temeljito isperite vodom.

SMIJU LI TRUDNICE I DOJILJE KORISTITI ANTICELULITNE PROIZVODE?

Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se korištenje anticeluitnih proizvoda pa čak i onih na prirodnoj bazi zbog toga što se na taj način aktivira limfa, tj. izlučivanje toksina iz organizma, koji se zatim izlučuju u majčino mlijeko, i mogu biti štetni za razvoj djeteta.

OD KOJE DOBI SE PREPORUČUJE KORIŠTENJE ANTICELULITNIH PROIZVODA?

Od navršene šesnaeste godine života.

SADRŽE LI BIOBAZA PROIZVODI IZ SUN LINIJE ZAŠTITNI FAKTOR?

Biobaza losioni za njegu kože nakon sunčanja, ''pekmezi'' i Losion za samotamnjenje ne sadrže zaštitni UV faktor. Biobaza BEE BALM SUN THERAPY sadrži zaštitni faktor 15 (srednja zaštita od sunca).

Savjetujemo odgovorno izlaganje suncu – do 10h ujutro i od 16h poslijepodne. Biobaza SUN ''pekmezi'' ne preporučuju se osobama svijetle puti. Prije korištenja pekmeza, savjetujemo da na kožu nanesete kremu sa zaštitnim faktorom kako ne bi došlo do crvenila i opeklina izazvanih štetnim sunčevim zrakama.

SMIJU LI TRUDNICE KORISTITI PROIZVODE IZ BIOBAZA SUN KOLEKCIJE?

Smiju. Biobaza proizvodi su prirodni i ne sadrže sastojke štetne za rast i razvoj djeteta, no trudnicama se ne preporučuje izlaganje suncu jer se na taj način zagrijava krvotok. Ako ste trudnica i želite se sunčati, savjetujemo da to činite iza 18h kada je sunčevo zračenje slabije.

ZAŠTO SE HARMONY HYDRADIANCE LINIJA (S PERŠINOM, BORAŽINOM I VITAMINOM E) NE PREPORUČUJE TRUDNICAMA I DOJILJAMA?

Ovo upozorenje stoji zbog ulja boražine. Ulje boražine može sadržavati hepatotiksične pirolizidne alkaloide, koji mogu oštetiti jetru, a tijekom dojenja mogu se naći u majčinom mlijeku i biti štetni za djecu. Prema certifikatu i dokumentaciji dobavljača, u ulju boražine koje koristi Biobaza nisu dokazani ovi alkaloidi, ali znanstvenici su oprezni te, bez obzira što su sirovine certificirane kao slobodne od štetnih alkaloida, ipak ne preporučuju uporabu kozmetičkih proizvoda s uljem boražine trudnicama i dojiljama.

KAKO SE RAČUNA UDIO PRIRODNIH SASTOJAKA?

Postotak se računa na temelju udjela (%) sirovina prirodnog podrijetla na temelju originalnih certifikata dobavljača sirovina. Za sada nema opće i jednoznačne definicije, niti postoji zakonska regulativa u EU, ali niti u svijetu, koja propisuje što je prirodna kozmetika, a što nije. U EU je 2010. godine kreiran standard za zajedničku europsku Kontroliranu Prirodnu Kozmetiku, nazvan COSMOS. Jedino je njemačka udruga proizvođača kreirala svoj, manje zahtjevan i blaži standard od COSMOS-a. Za proizvode koji se u EU uvoze iz SAD-a, koristi se USDA Organic (USA) standard. Prema navedenim standardima, da bi se kozmetički proizvod mogao smatrati prirodnim, moraju se zadovoljiti sljedeći uvjeti: proizvod mora sadržavati biljne sirovine (biljna ulja, eterična ulja, biljne ekstrakte), sirovine dobivene iz minerala, ne smije biti testiran na životinjama ili sadržavati sirovine životinjskog podrijetla, ne smije sadržavati genetički modificirane sirovine. U ograničenim količinama dozvoljeno je upotrebljavati emulgatore i tenzide dobivene iz prirodnih izvora. Ne smije sadržavati sintetske mirise, boje i konzervanse, dozvoljeni su određeni prirodno-identični konzervansi. Općenito prihvaćen EU standard je da se prirodnim sastojcima smatraju i oni dobiveni kemijskim putem iz prirodnih izvora, a propisana je vrsta dozvoljenih kemijskih postupaka. Sve sirovine moraju biti legalno nabavljene.

Biobaza kozmetički proizvodi zadovoljavaju sve navedene uvjete. Linija prirodnih kozmetičkih proizvoda Biobaza izrađena je na tradicionalnim recepturama. U pitanju je linija isključivo prirodne kozmetike farmaceutske kvalitete koja koristi visokokvalitetne prirodne sastojke. Biobaza se ne pozicionira kao ekološka (organska ili bio) kozmetika.

ZAŠTO PRIRODNA KOZMETIKA MOŽE IZAZVATI IRITACIJE I CRVENILO KOŽE?

Biljni ekstrakti su vrlo kompleksni i sadrže brojne visokovrijedne aktivne tvari. Znanstvenici neprestano ispituju djelotvornost, ali i nuspojave tvari s farmakološkim djelovanjem iz bilja pa se neprestano dolazi do novih saznanja o mogućim nuspojavama. Pored toga, koža je vrlo individualan organ te je sklona crvenilu i alergijskim reakcijama. Ako na vašoj koži tijekom korištenja prirodne kozmetike primijetite crvenilo ili osjetite peckanje/žarenje, vjerojatno se radi o tome da vašoj koži ne odgovara neki od biljnih sastojaka ili tvari koja se prirodno nalazi u određenom biljnom ekstraktu. Dobra vijest je da se normalan proces obnove kože može pokrenuti i nakon iritacije jer se koža brzo obnavlja. Kod preosjetljivosti i reakcija na proizvod savjetujemo da prekinete s uporabom.

Koristimo kolačiće kako bismo pratili dolaske na naše stranice, ne spremamo nikakve podatke. Više o kolačićima i EU direktivi možete pročitati ovdje Privacy Policy.

Prihvaćam kolačiće sa ove stranice